Ik ben iets te vaak de studio ingegaan waarbij ik net wat te veel opmerkingen kreeg. “Dat woordje kan ik niet goed verstaan”, “die noot is het net niet”, als je dat nou even luider zingt en dat dan weer zachter,“ oh ja.. en zou je met wat meer gevoel kunnen zingen?”… ERROR ERROR!! Hoe dan!!? Ik kan toch niet alles tegelijk?!
Nee, dat klopt…
Herken je dit? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen. Gooi ze in de reacties onder deze blog.
Vorige week had ik het over de beslissingen die je maakt in de keuze van een liedje.
Bekijk de blog hier!!
Nu ga ik wat dieper in op de voorbereidingen van dat liedje.
Voordat je begint… het lijkt misschien wel wat veel, maar oefen het stapje voor stapje. Gebruik wat je persoonlijk gebruiken kunt en je kunt altijd weer terugkomen naar deze blog. 🙂
1. Ken het liedje uit je hoofd!
Als je tijdens het zingen in de studio nog aan het nadenken bent over de tekst of steeds op je papiertje zit te kijken, zal de kwaliteit van het zingen minder goed worden. Je zal minder in het gevoel zitten en je maakt sneller fouten. Wanneer de tekst automatisch gaat hoef je daar niet meer over na te denken.
2. Beheers de techniek!
Het kost tijd, geld en kwaliteit wanneer je in de studio staat en de producer steeds opmerkingen heeft, omdat je het niet goed genoeg hebt voorbereid.. Bepaalde tonen zijn onzuiver, je zingt te zacht of je uitspraak is niet goed. Dat gaat er namelijk voor zorgen dat jij niet alles kan geven dat jij je liedje wilt geven. Je bent namelijk steeds op 10 verschillende dingen gefocust, terwijl de main focus in de studio moet zijn; Jouw liedje. Je wilt je liedje zingen vanuit je tenen met 100% focus met de juiste intentie/gevoel dat jij het wilt geven. Als het een vrolijk liedje is, kan je het vrolijk zingen. Als de tekst heftig is, is het mooi dat je de luisteraar kunt raken met dat gevoel. Jouw gevoel zorgt ervoor dat mensen gaan luisteren naar wat jij verteld.
Daarnaast is het belangrijk dat je de techniek beheerst, zodat je stem sterk genoeg is en niet vermoeid of hees raakt tijdens de opnames. Natuurlijk ligt dit er allemaal aan hoe serieus je hier mee bezig bent of dat je het gewoon de lol doet. Als je serieus iets tofs wilt neerzetten, neem dan een paar weken de tijd om de opname voor te bereiden. Het ligt er ook aan hoeveel ervaring je hebt.
Het scheelt per liedje hoe lang je er mee bezig bent. Het ene liedje is veel uitdagender dan de ander. Ik ga er van uit dat je bijvoorbeeld “it’s all coming back” van Celine Dion niet in één keer vloeiend zingt. Daar moet je wel flink een tijd voor trainen voordat je dat je mond uit krijgt.
Toch kan ook een makkelijk liedje heel uitdagend zijn om te zingen, omdat je de neiging hebt dat nummer simpel te zingen in plaats van dat je je gevoel er in legt en er echt iets van maakt. Een voorbeeld is “fast car” van Tracy Chapman.
Het nummer is niet erg uitgebreid. De melodie en gitaar zijn in het begin steeds hetzelfde en dan moet je er dus voor zorgen dat je het interessant maakt. Hoe je dat doet.. daar heb ik het de volgende keer over in de nieuwe blog; “Je eigen stijl ontwikkelen”.
Wil je niet langer wachten en meteen op zoek gaan naar je stem en bij mij een privéles volgen? Meld je dan aan voor een proefles en misschien ga je over een aantal maanden de studio al in!
3. Weet hoe je het nummer gaat opbouwen.
Bepaal van te voren hoe je het nummer wilt gaan zingen. Je kunt dit bepalen door met behulp van de tekst. Luister maar eens naar de opbouw van de auditie van James Arthur.
Hij begint met zingen bij 3:40. Hij begint zacht en wordt steeds luider. Halverwege creëert hij even wat rust en zingt hij weer wat zachter. Uiteindelijk gooit hij alles er uit. Dit zorgt ervoor dat je wordt meegesleurd in zijn verhaal. Als alles even luid zou zijn, zou je al vrij snel afhaken. Het einde vind ik persoonlijk wel een beetje abrupt, maar verder een goed voorbeeld van een goede opbouw.
Weet precies hoe je elk woord wilt zingen.
Naast opbouw is er ook nog een level hoger. Met welke intentie ga jij de zinnen/woorden zingen? Welk woord zing je luider, zachter en waarom?
Je kunt de tekst erbij pakken en deze helemaal ontleden. Je kunt steeds de belangrijkste woorden uit de zinnen benadrukken. Zing maar eens als voorbeeld de eerste zin die James Arthur in het vorige voorbeeld bij tip 4 zong. “Forgive us for what we have done” We’re young”. James benadrukt “forgive”, “what“ en We’re young” door het wat luider te zingen. Je kunt het ook anders doen. Je kunt zacht beginnen en elk woordje steeds iets luider zingen, zodat “for what we have done” eruit springt. “We’re young” zou je weer zachter kunnen zingen. Op die manier kun je spelen met de muziek. Probeer het maar eens uit.
De intentie van de woorden ontstaat ook wel automatisch als je helemaal in het liedje opgaat wanneer je aan het zingen bent. Net zoals James Arthur deed. Ik heb geen idee hoe hij het van te voren heeft gestudeerd. Maar doordat je het van te voren al studeert heb je er sowieso meer grip op en weet je beter wat je aan het doen bent.
Hier nog een voorbeeld van Beyoncé in de studio. Zij benadrukt ook weer de belangrijkste woorden in de tekst en zingt ook met gevoel.
In de studio..
En als je dan eindelijk de studio ingaat; zorg er dan voor dat je uitgerust bent, zodat je 100% gefocust bent op wat je aan het zingen bent. Vraag tussendoor ook even of je de opname kunt terugluisteren, want soms zijn de producers net wat te snel en weet je eigenlijk niet eens hoe het klinkt en of je het eigenlijk wel mooi vind.
In het kort.. zorg er dus voor dat;
- Je zuiver zingt.
- Je de hoge noten makkelijk kunt halen.
- Je de techniek beheerst
- Je de woorden duidelijk uitspreekt!
- Je weet hoe je het wilt zingen.
- Zorg dat je met gevoel zingt.
- Dat je de tekst uit het hoofd kent.
Het klinkt misschien een beetje veel, maar zoals alle dingen die je goed wilt doen en leren; het kost tijd! Maar als je dan uiteindelijk je eigen opname terugluistert, ben je blij dat je die tijd er in hebt gestoken.
Super leuk dat je deze blog volledig hebt gelezen! Wat vond je ervan? Heb je nog vragen? Stel ze in de reacties hieronder. Als je het leuk vind zou het ook super zijn als je deze blog deelt.
Tot de volgende keer! Misschien zie ik je wel verschijnen in onze studio; ACC Studio & begeleiding! Stuur een appje voor meer info!!
Check nu mijn nieuwe single “can’t speak”