06 - 2882 2133 info@corinalascher.com

Hoe lang ik soms wel niet bezig ben in de studio en alles oneindig blijf herhalen!, want het is NOOOIT goed genoeg…
Dat is een kwestie van; van te voren niet weten wat je gaat doen.
Als je iets goed wilt opnemen, vind ik dat een studiosessie niet zou moeten beginnen met een studiosessie. Je zou het van te voren eigenlijk al kunnen voorbereiden. Van techniek tot weten wat je wilt. Dat scheelt ontzettend veel tijd en stress in de studio.
Het ligt er natuurlijk ook aan wat je wilt. Een liedje voor je portfolio moet je beter voorbereiden dan als je voor de lol iets opneemt. Als je spontaniteit wilt dan is het mooi om niet te veel van te voren te oefenen. Een nadeel is dat je niet zo goed weet wat je gaat doen, waardoor je kans hebt af en toe uit de bocht te schieten. Als ik een goede opname wil, zorg ik ervoor dat ik van te voren al oefen en keuzes maak; In deze blog gaat het dus over hoe je jezelf goed kunt voorbereiden voor een studio-opname. 

Tip 1. Weet wat je wilt. 

Denk na over wat je wilt. Waarvoor is de opname? Is het voor een single? Is het gewoon een leuke live-opname voor op youtube? Is het een cover? Als het een cover is, dan is het leuk dat je  origineel bent. Hoe ga je dat doen? Is het voor je portfolio? Wat wil je verwerken in je liedje? Wat is het doel van je liedje? Wat is de vibe van je liedje en welke instrumenten wil je daar aan toevoegen? Welk gevoel wil je overbrengen en hoe wil je je liedje opbouwen? In de volgende blog ga ik daar dieper op in hoe je een liedje kunt opbouwen.
Als je deze in de mailbox wilt ontvangen, meld je dan hieronder aan! 

Luister maar eens naar een nummer en let op hoe ze de muziek opbouwen. Wanneer komen de instrumenten in? Wanneer zingen ze zacht of juist luid? En luister naar live opnames. Dan kun je goed horen hoe ze iets in het echt zingen.

Dit nummer heeft een opvallende opbouw. Volg de instrumenten maar eens goed. Persoonlijk vind ik deze opbouw heel tof! Het is all I want van Kodaline. Die heb je vast wel eerder gehoord.

Tip 2: Beslis hoe hoog je het liedje wilt zingen. 

Het moet niet te hoog of te laag zijn. Je wilt dat het de perfecte toonhoogte is voor jouw stem. Het kan zijn dat je graag power wilt hebben in je opname. Dan kun je er voor zorgen dat je niet te laag zingt. When I was you’r man van Bruno Mars is bijvoorbeeld zo’n nummer.

Als je die te laag zingt komt het niet tot z’n recht. Er zit dan geen kracht in. Die kracht van de toonhoogte in het nummer zit ook vast aan het gevoel. Als Bruno Mars het lager zou zingen, is de tekst minder overtuigend. De moeite die hij doet om de tonen te halen is ook de moeite die perfect past bij de tekst. Hij zingt het een beetje gedrukt, gevoelig, alsof hij het zwaar heeft.

Nog een ding dat de juiste toonhoogte bepaald is het verschil tussen mannen en vrouwenstemmen. Mannenstemmen zijn over het algemeen lagere stemmen dan vrouwenstemmen. Dat houd in; als ik een liedje van Frank Sinatra zou zingen, dat ik deze ongeveer 4 a 5 hele tonen hoger zou moeten zingen, omdat ik de lage tonen van Frank Sinatra niet kan halen. Het houd ook in dat als Frank een hoog nummer zou zingen, dat het dan voor vrouwen alsnog niet hoog genoeg zou zijn. Daar waar mannen een krachtige hoge stem hebben, hebben vrouwen dat 4 a 5 tonen hoger. Dit geldt niet voor iedere vrouw. Ik ken uitzonderingen die 4 tonen lager dan mij kunnen zingen. Maar de power zit bij vrouwen vaak wat hoger. Ook roken zorgt ervoor dat je stem lager wordt. 

Bruno Mars zingt vrij hoog. Als vrouw zou ik dit liedje één toon hoger willen zingen. Dan haal ik er persoonlijk meer power uit en ik wil dit nummer vanuit mijn tenen zingen. Ik vind het fijn in dit nummer lekker hard uit te halen, maar misschien wil jij dit juist wel heel intiem en zacht zingen. Je moet daarin je eigen stijl zien te vinden en ontwikkelen. (In mijn wekelijkse live video’s hebben we het daar momenteel over. Ik ben elke vrijdagmiddag om 15:15 live. Je kunt deze video’s daarna terugkijken. Als je mijn blogs en live-video’s via de mail wilt ontvangen dan kan dat door hieronder te subscriben!
https://www.facebook.com/events/468467791268263/?active_tab=discussion

Om een nummer hoger of lager te kunnen zingen moet je de muziek transponeren. Dat betekent dat je de muziek ook lager of hoger speelt. Misschien begeleid je jezelf of misschien heb je een muzikant waarmee je dat regelt. 

Let er bij het transponeren van een nummer ook op dat de refreinen vaak veel hoger zijn dan de coupletten. Zorg dat er balans is. Het couplet kan de perfecte toonhoogte zijn, maar als het refrein dan niet klinkt, wordt het lastig.
Je kunt je stem met techniek ook uitbreiden als jouw kracht net wat hoger ligt dan jij denkt dat je kunt. Het is mogelijk om die training bij mij te doen. Je gaat dan ook de studio in! 

Nu laat ik je lekker nadenken over alle vragen die ik je heb gesteld in deze blog. Ga eens nadenken over wat je wilt met je studio-opname en ga lekker je liedje jammen met evt. een muzikant(en) of met jezelf als je zelf speelt. Geef niet meteen op als het niet weet. Stop even en pak het later op de dag of de volgende dag weer op. Waarschijnlijk valt het over een aantal dagen of misschien wel weken op z’n plek. Wil je graag een keer met mij jammen? Voel je dan vrij om mij een berichtje te sturen! Ik ben erg nieuwsgierig naar wat je doet en wil je graag een keer helpen. Deze krijg je dan van mij!

 

Laat me weten wat je van deze blog vind en als je nog vragen hebt gooi het ook in de reacties hier onder! Ik wens je een fijne week en tot de volgende keer!

In de volgende blog gaan we het hebben over technisch zingen in de studio! Welke techniek heb je nodig en meld je aan als je deze in je mailbox wilt ontvangen. 

Check nu mijn nieuwe single “can’t speak”

Luister hier "Can't speak" op spotify

met Corina Lascher