06 - 2882 2133 info@corinalascher.com

Hoe kun je nou echt eens lekker in het zingen op gaan zonder dat je er ook maar iets van vindt! En hoe kun je dat gevoel in het zingen krijgen dat je vaak hoort bij zangers? 

In deze video kun je heel mooi zien hoe Miranda van denken, naar weinig denken over gaat. Ze laat alles los en gaat op in het gevoel van de tekst. 

Miranda verteld: 
“Wat er ineens anders was; is dat ik minder aan het nadenken was en dat hielp. Natuurlijk moet je goed zitten met je ademhaling, maar juist door het wat meer ‘los te laten’ ging het beter en voelde het alsof ik de hele avond kon zingen”

Ik bekijk zingen vanaf meerdere kanten. Aan de ene kant wil je graag de techniek beheersen, maar aan de andere kant wil je er niet meer over hoeven nadenken. 

Ik werk simpel gezegd met drie stappen:

1. BASIS-ZANGTECHNIEK & STEMTRAINING
2. MINDSET & ONTSPANNING
3. LOSLATEN & DOEN!

  • 1. Basis zangtechniek & stemtraining.
    Bij 1 & 2 denk je nog erg na. Hoe werkt alles? Hoe werkt je ademhaling? Hoe werken de stembanden? Hoeveel volume heb je nodig? Wat is de kopstem en borststem? Hoe train je je stemspieren op de juiste manier, hoe krijg je een groter bereik, hoe blijf je ontspannen tijdens het zingen en hoe zing je met gevoel?
    Hoe zorg je ervoor dat je blij wordt met je eigen zangstem?!  
  • 2. Mindset
    Hoe denk je na tijdens het zingen, welke gedachten helpen en welke juist niet? Hoe leer je makkelijker? Hoe denk jij persoonlijk en hoe vat jij de feedback op van de docent.
    Ga jij bijvoorbeeld jezelf super hard verdedigen waardoor je volledig het punt mist waar je iets van kunt leren? Denk je de hele tijd dat je het toch niet kunt, wat iemand ook zegt? Dan kun je nog zoveel zangtechnieken oefenen, maar dan blijft het lastig voor je!

    Dus.. in het kort…MET WELKE MINDSET KOM JE HET SNELST BIJ JOUW ZANGDOEL?

     

  • 3. Loslaten en doen!
    Je hebt nu nagedacht over de basistechnieken en de mindset. Je hebt je stem getraind om dit liedje te kunnen zingen. Wat nou als je het los laat en je er vol voor gaat zonder dat je ook maar ergens over nadenkt?! Dat het alleen nog maar gaat over de tekst. Je denkt dan niet over de tekst na, maar je gaat de tekst voelen. Je weet in dit stadium waar de tekst over gaat. Je kent de tekst volledig (Vaak ken je de tekst als je niet nadenkt al sneller dan je verwacht, maar doordat je zo nadenkt dat je de tekst misschien wel gaat vergeten, vergeet je de tekst)…

     

    Doordat je stopt met nadenken en volledig focust op gevoel, raak je in de flow. In die flow kun je improviseren zonder dat je er over nadenkt. Je kunt daar vrij zingen en als je het gevoel van de tekst ECHT voelt zonder dat je er over nadenkt.. raak je iedereen met de tekst. Wanneer je je best gaat doen om iedereen te raken met je tekst, dan raak je mensen al bijna niet meer. Als je elk woord geloofd wat je aan het zingen bent en die woorden echt voelt, dan kun je lekker losgaan!

    In deze video gaat het alleen over stap 3. In het begin denkt ze er nog wel over na. Ze probeert dat los te laten en uiteindelijk lukt haar dat ook. Je kunt heel mooi het verschil zien tussen wanneer ze nadenkt en wanneer ze dat niet meer doet.
    Het gaat hier niet om de techniek. In “loslaten en doen” gaat het dus niet meer om wanneer je nou zuiver of vals zingt. Je laat dat gewoon los. Je bent gewoon lekker aan het zingen, je bent jezelf en je gooit alles er uit. In mijn mening is dat waar het om draait als je zingt. Gewoon lekker in de muziek kunnen en durven opgaan. Het boeit niet meer wat iemand anders er van vindt, het maakt zelfs niet meer uit wat je er zelf van vindt! Je weet gewoon dat je het kunt. Je hoort dit ook zo duidelijk in de opname. Aan het eind zingt ze met volle overtuiging.

    Bij 3:48 begint ze met de eerste zin..  “who do you think you are”. Ze zingt het nog vrij rustig, maar vanaf dat moment is ze los! De hoge tonen komen er uit alsof het niks is. En ja voor de kritische nieuwsgierige mensen onder ons… Ze zingt inderdaad met druk en ze zou nog meer kunnen inademen wanneer ze weer bezig gaat met techniek.

    Als je oplet bij optredens van artiesten hebben zij dat ook wel eens. Soms hebben ze te weinig adem, soms komen de zinnen niet goed uit en soms zijn ze onzuiver. Maar het geeft wel weer even aan waar je staat in de techniek. Als je weet dat er te weinig adem was, kun je even teruggaan naar stap 1, zodat dat de volgende keer beter gaat als je alles weer loslaat. Zo blijft dat altijd doorgaan. Het is niet dat je de techniek leert en dat je vervolgens voor altijd alles in één keer kunt zingen. Daar moet je soms weer opnieuw voor trainen, maar als je eenmaal weet hoe, hoeft dat niet zoveel tijd te kosten.

    Als je een tijdje niet hebt gezongen, zul je ook weer opnieuw moeten trainen of je moet even opnieuw bewust zijn met wat je aan het doen bent. Dat is ook weer verschillend per liedje. Het ene is moeilijker dan het andere.

    Herken jij jezelf hier in en/of heb je vragen? Schrijf het hieronder in de reacties!
    Tot de volgende keer!