Muziek leren maken is een prachtige gewaarwording, toch lijkt het voor veel mensen een
‘ver van hun bed show’. Dat hoeft het helemaal niet te zijn! Wil je een instrument waar je niet eerst de muziektheorie voor hoeft te kennen, alle tonen zuiver voor hoeft na te zingen of waar je geen blaastechnieken hoeft te oefenen om je eerste tonen of ritmes er uit te krijgen?
Dan heb ik de oplossing voor je: De piano!
Hayy! Ik ben Dorien Bramson en ik geef pianoles! Ik ga jullie uitleggen waarom piano een simpel en overzichtelijk instrument is om mee te beginnen! Lees je mee?
Lijkt het je misschien ook tof meteen een afspraak te plannen? Klik op de knop en maak alvast een afspraak voor een gratis proefles!
“Ik ben er van overtuigd dat geen instrument overzichtelijker is dan de piano”
Dit lijkt misschien niet zo op het eerste gezicht, gezien de enorme hoeveelheid toetsen die op een piano zitten. Maar hierdoor heb je juist overzicht!
Op een gitaar moet je de juiste snaar spelen en de juiste snaar op de hals tegelijk indrukken. Daar moet je in het begin erg over nadenken als je dat niet bent gewend.
Bij een piano is dat makkelijker. Met 1 vinger druk je op de juiste toets en dan hoor je de toon.
Heb je moeite om met 2 handen tegelijk te spelen? Dat kun je met de piano mooi opbouwen.
Je kunt al beginnen om met één hand te leren spelen wat het lekker overzichtelijk en simpel houd. Melodieën die je hoort kun je proberen na te spelen en dan steeds meer uit te breiden door nootjes toe te voegen, naar jouw smaak!
Wil je het nummer voller laten klinken? Dan kun je de 2e hand altijd nog toevoegen.
Je kunt nog een extra stap toevoegen en dat is de pedaal.
Het (sustain)pedaal maakt de tonen langer waardoor je meer tijd hebt om van de ene noot naar de andere te gaan en het verbind de tonen aan elkaar zodat de noten niet steeds abrupt stoppen.
Verder heeft de piano alle tonen in zich die een instrument maar kan bieden!
Heb je moeite met muziektheorie? Alle noten zitten naast elkaar op een piano. Je kunt de noten er in het begin gewoon makkelijk op plakken. In principe heb je niet eens noten nodig. Net zoals bij een gitaar kun je ook eerst gewoon beginnen met het leren van de akkoorden. Dat is een kwestie van onthouden waar de vingers staan. Je kunt bv. met 4 akkoorden al heel veel nummers spelen! Als je wat beter leert omgaan met de piano kun je wat creatiever worden en steeds een stapje verder gaan. Meer akkoorden leren, misschien wat melodieën leren spelen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn!
“Wil je NU een akkoord leren spelen?? Let dan op!”
Op de piano heb je witte toetsen. Als je alleen de witte toetsen gebruikt zit je in een C-majeur-toonladder. Een majeur-toonladder ken je misschien wel van “the sound of music”; DO-RE-MI-FA-SO-LA-TI-DO! Alleen gebruik wij C-D-E-F-G-A-B-C / 1-2-3-4-5-6-7-8.
De C-noot is de meest linkse witte noot van de twee zwarte toetsen. Die zie je na elke 8 tonen weer terug. Dus er zitten meerdere toonladders naast elkaar!
Van links naar rechts zijn alle witte tonen vanaf de C: C-D-E-F-G-A-B-C.
Speel nu eens met je duim, middelvinger en pink C-E-G tegelijk! Dat is een C-akkoord. Schuif al je vingers eens een noot op en gebruik alleen de witte toetsen. Dan heb je een D-mineur. Ik ga nu niet in op de mineur, maar als je elke keer je vingers een toon opschuift heb je een ander akkoord. C – Dm – Em – F – G – Am – Bm – C.
“Op internet kun je de akkoorden zoeken van bepaalde liedjes en zo kun je eigenlijk al heel veel spelen Ik laat het je graag een keer zien!”
Door dit overzicht is de piano ook het instrument dat in de elektronische muziekwereld als
voorbeeld instrument wordt gebruikt. Bij het inspelen van midi noten wordt dit afgebeeld op
een klavier, omdat dit een overzichtelijke manier is om te laten zien welke toon er wordt
gespeeld. Daarnaast kun je allemaal verschillende klanken gebruiken. Je kunt het geluid van een gitaar creëren, viool, drums, sax, etc, etc. Maar dan hebben we het dus over een keyboard / MIDI-keyboard.
Naast het overzicht vind ik dat de piano een prachtige klank heeft. De tonen kunnen
verbonden worden door middel van het (sustain)pedaal waardoor je prachtige
melodramatische nummers kan spelen. Wil je meer pit in je spel? Laat het pedaal los en ram
een goed ritme op de toetsen om een lekker swing nummer te maken.
Ben je enthousiast geworden om piano te leren spelen?
Vraag dan gratis een proefles aan!
Heb je vragen, leuke ervaringen, ideeën of wat dan ook? Zet ze hieronder in de reacties!
Leuk dat je mijn blog las, tot de volgende keer!
Auteur: Dorien Bramson